Painelaitevaurio aiheutti varaatilanteen UPM:n Kaukaan sellutehtaalla

UPM:n Kaukaan sellutehtaalla Lappeenrannassa sattui vaaratilanne torstai-iltana. Sahanpurukeittolinjan jälkikeitin vaurioitui, joka aiheutti hallitsemattoman painepurkauksen tehdassaliin.  

Kaukaalla on kolme keittolinjaa: havu- ja koivukeittämöt sekä erillinen pieni keittolinja purulle. Sellua keitetään kovassa paineessa ja lämmössä. Tehtaanjohtaja Teuvo Solismaan mukaan varsinaista räjähdystä ei ole tapahtunut. - Painelaite on vaurioitunut. Rikkoutumisen myötä paine purkautui sitä ympäröivään tilaan aiheuttaen aineellisia vaurioita. Painelaite oli tarkastettu asianmukaisesti viime vuonna, eikä puutteita löytynyt. Jälkikeittimen seinämän paksuus tarkastettiin samalla.

Laitteen rikkoutumisen seurauksena keittimessä ollutta massaa ja keittokemikaaleja valui lattialle.- Tapahtumasta ei aiheudu ympäristöhaittoja. Alue saatiin rajattua nopeasti. Keittimen sisältö kulkeutui normaalia reittiä jätevedenpuhdistamolle, jossa se käsitellään, Kaukaan ympäristöpäällikkö Minna Maunus-Tiihonen kertoo.

Jälkikeittimen vaurioitumista tutkitaan vakavana vaaratilanteena. – Tärkeintä on, että henkilö- ja ympäristövahingoilta vältyttiin. Syytä tapahtumaan ei vielä tiedetä. Painelaitevauriota tutkitaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ohjeiden mukaisesti, Solismaa lisää.

Purunkeittolinja ei ole toiminnassa. Aluetta siivotaan edelleen eikä arvioita korjausajasta pystytä vielä antamaan. Solismaa kertoo, että sellutuotannon näkökulmasta purunkeiton osuus on pieni. Sellutehdas toimii muutoin normaalisti. Kokonaisselluntuotannon menetys on vähäinen. 

Lisätietoja:
Tehtaanjohtaja, Teuvo Solismaa, 040 7411 380, teuvo.solimaa@upm.com