Kaukaan paperitehtaan piha-alueella tulipalo

(UPM, Lappeenranta, 03.05.2017 klo 19.40) Kaukaan paperitehtaan pihalla, paperin päällystysaineiden purkupaikalla, syttyi tulipalo 16.20 vielä tuntemattomasta syystä. Palo saatiin nopeasti hallintaan, mutta palo ehti edetä kattorakenteisin asti. Syyksi epäillään pölyräjähdystyyppistä syttymää. Tilanteen johdosta yksi henkilö on viety Etelä-Karjalan keskussairaalaan tutkittavaksi.

Paperitehtaan johtaja Matti Laaksonen kertoo, että tilanne saatiin nopeasti hallintaan kuljettajan, oman henkilöstön ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ripeän toiminnan johdosta. -Erityiskiitoksen tilanteesta haluan antaa tärkkelysauton kuljettajalle, joka tuli ilmoittamaan valvomoon tapahtuneesta. Alueella ei alkuillasta ollut muuta henkilökuntaa paikalla. Savu pääsi leviämään sisätiloihin, joten evakuoimme henkilöstöä laboratoriosta ja toimistotiloista, hän lisää.

Palo syttyi kun paperin päällysteen sideaineena käytettävää tärkkelysjauhetta purettiin rekka-autosta tehtaalle. - Tärkkelysjauhe on pölymäistä ainetta, joka voi syttyä helposti tuleen ja muodostaa räjähtävän seoksen ilman kanssa. Vielä tuntemattomasta syystä alkanut tulipalo sytytti rekka-auton peräkärrin takaosan, josta palo pääsi leviämään kattorakenteisiin. Tärkkelys ei kuitenkaan ole vaaralliseksi luokiteltavaa kemikaalia, eikä sillä ole vaikutuksia ympäristöön, Laaksonen kertoo.

Palo saatiin rajattua pääasiassa ulkotiloihin. - Paperitehtaan maakaasulinja on suljettu lisävaurioiden estämiseksi, mikä johdosta päällystyskoneet on myös pysäytetty. Paperikone toimii normaalisti. Illan ja yön aikana prosessi pyritään normalisoimaan, Laaksonen sanoo.

Lisätietoja:
Paperitehtaan johtaja Matti Laaksonen p. 0400 982 673